Etusivu » Palvelut » Lapsioikeus » Lapsen huoltajuus ja asuminen

LAPSEN HUOLTAJUUS JA ASUMINEN

Lapsen huoltaja tekee tärkeitä päätöksiä lapsen henkilökohtaisista asioista, kuten kasvatuksesta, asuinpaikasta, kansalaisuudesta, äidinkielestä, nimestä, uskonnosta, passista, koulunkäynnistä, päivähoidosta ja terveydenhoidosta. Siksi huoltajuutta koskevat päätökset kannattaa tehdä harkiten ja asiantuntijan avulla.

Avioliitossa molemmat vanhemmat ovat lähtökohtaisesti lastensa huoltajia. Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen huoltaja on syntymän perusteella äiti. Jos vanhemmat elävät avoliitossa, sovitaan kuitenkin usein yhteishuollosta. Isyyden vahvistaminen ja sopimus yhteishuollosta voidaan tehdä jo raskausaikana neuvolakäyntien yhteydessä.

Jos vanhempien parisuhde päättyy, on usein tarpeellista sopia lasten huollosta ja asumisesta eron jälkeen. Lastenvalvojat ja käräjäoikeudet ovat toimivaltaisia vahvistamaan lasten huoltoon, asumiseen ja tapaamisiin liittyviä sopimuksia. Jos asioista ei päästä sopimukseen, tuomioistuin voi päättää asioista vanhempien puolesta. Huoltajuuteen liittyviä tehtäviä voidaan myös jakaa käräjäoikeuden määräyksellä.

Yksinhuoltajana vanhempi voi tehdä itsenäisesti lasta koskevat päätökset. Viranomaiset antavat lasta koskevia tietoja vain huoltajalle tai vanhemmalle, jolla on tiedonsaantioikeus.

KUN TARVITSET OIKEUDELLISTA APUA,
OTA MEIHIN YHTEYTTÄ.

Selvitetään yhdessä, miten voimme auttaa sinua.

SOITA MEILLE

Me kartoitamme tilanteesi. Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.

TEEMME TOIMEKSIANTO­SOPIMUKSEN JA RYHDYMME TOIMEEN.

AJAMME ASIASI SINUN ETUSI MUKAAN

Selvitämme aina mahdollisuutesi saada oikeusapua tai
korvausta oikeusturvavakuutuksesta.

PRO LAKI OY

Ajamme asiaasi väsymättä kuin se olisi omamme.

Toimistomme sijaitsee Helsingissä, mutta palvelemme asiakkaitamme monipuolisten etäyhteyksien välityksellä asiakkaan sijainnista riippumatta ympäri Suomea ja maailmanlaajuisesti.

OSOITE

Pohjoinen Hesperiankatu 15 A 4. krs
00260 Helsinki
Näytä kartalla

puh. 040 964 7760
toimisto@prolaki.fi

YHTEISTYÖSSÄ

Lakiasiaintoimisto Pro Laki Oy ei vastaa tämän sivuston sisällön mahdollisista virheistä eikä niistä aiheutuvista välittömistä eikä välillisistä vahingoista.

Tietosuojaseloste