Omaisuuden ositus

Omaisuuden ositus tulee ajankohtaiseksi, kun avioero on tullut vireille tai avioliitto on purkautunut kuoleman johdosta.

Osituksessa selvitetään puolisoiden avio-oikeudenalainen omaisuus. Pääsääntö on, että omaisuus tasataan puolisoiden kesken. Jos puolisoilla on avioehto tai toinen puolisoista on saanut perintönä tai lahjana avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta, vaikuttaa tämä osituksen toimittamiseen. Mikäli puolisot eivät pääse sopimukseen osituksen tekemisestä, voi kumpi tahansa puolisoista hakea käräjäoikeudelta pesänjakajaa osituksen toimittamiseksi.

Ositus jää usein tekemättä avioeron jälkeen etenkin, jos omaisuutta ei juurikaan ole. Tekemättä jätetty ositus voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia siinä vaiheessa, kun toinen eronneista puolisoista kuolee. Tällöin entinen puoliso on kuolinpesän osakas aina siihen saakka kunnes ositus on toimitettu. Entinen puoliso kutsutaan perunkirjoitukseen ja hänen suostumuksensa tarvitaan kaikkiin oikeustoimiin, joita kuolinpesässä tehdään. Ositus avioeron jälkeen kannattaakin aina suorittaa hyvissä ajoin ja vaikka mitään omaisuutta ei edes olisi.

Avioliiton päättyessä toisen puolison kuoleman johdosta, leskellä on oikeus osituksessa kieltäytyä luovuttamasta tasinkoa ensiksi kuolleen puolison kuolinpesälle. Etenkin tilanteissa, joissa puolisoiden rintaperilliset eivät ole yhteisiä, on perunkirjoituksen yhteydessä aina syytä kartoittaa tarve osituksen toimittamiselle lesken eläessä.

Osituksen toimittamiseen liittyy verotuksellisia seikkoja, jotka on syytä huomioida ja suunnitella ennen osituksen toimittamista. Asiantuntijan avulla voidaan saada aikaan huomattavia verosäästöjä.

KUN TARVITSET OIKEUDELLISTA APUA,
OTA MEIHIN YHTEYTTÄ.

Selvitetään yhdessä, miten voimme auttaa sinua.

SOITA MEILLE

Me kartoitamme tilanteesi. Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.

TEEMME TOIMEKSIANTO­SOPIMUKSEN JA RYHDYMME TOIMEEN.

AJAMME ASIASI SINUN ETUSI MUKAAN

Selvitämme aina mahdollisuutesi saada oikeusapua tai
korvausta oikeusturvavakuutuksesta.

PRO LAKI OY

Ajamme asiaasi väsymättä kuin se olisi omamme.

Toimistomme sijaitsee Helsingissä, mutta palvelemme asiakkaitamme monipuolisten etäyhteyksien välityksellä asiakkaan sijainnista riippumatta ympäri Suomea ja maailmanlaajuisesti.

OSOITE

Pohjoinen Hesperiankatu 15 A 4. krs
00260 Helsinki
Näytä kartalla

puh. 040 964 7760
toimisto@prolaki.fi

YHTEISTYÖSSÄ

Lakiasiaintoimisto Pro Laki Oy ei vastaa tämän sivuston sisällön mahdollisista virheistä eikä niistä aiheutuvista välittömistä eikä välillisistä vahingoista.

Tietosuojaseloste