Etusivu » Palvelut » Perintöoikeus » Pesänselvittäjä

Pesänselvittäjä

Kuolinpesän omaisuus voidaan luovuttaa pesänselvittäjän hallintaan, jos kuolinpesän osakkaat eivät pysty keskenään sopimaan siitä, miten kuolinpesän omaisuutta hoidetaan ja hallinnoidaan. Pesänselvittäjän tehtäviin kuuluu kuolinpesän ja sen omaisuuden hallinnoiminen ja pesän saattaminen jakokuntoon perinnönjakoa varten.

Kaikilla kuolinpesän osakkailla on oikeus hakea pesänselvittäjän määrämistä käräjäoikeudelta. Käräjäoikeudelle tehtävässä hakemuksessa hakija ehdottaa pesänselvittäjäksi tiettyä henkilöä, joka on antanut suostumuksensa tehtävään.

Kun pesänselvittäjä on määrätty, vastaa pesänselvittäjä kuolinpesän hallinnosta. Pesänselvittäjän tehtäviin kuuluu muun muassa edustaa kuolinpesää, selvittää perittävän velat ja huolehtia niiden maksamisesta kuolinpesän varoista. Jos kuolinpesän velat ovat suuremmat kuin varat, pesänselvittäjän tehtävänä on pyrkiä sopimaan velkojien kanssa siitä, mitä kukin heistä saa. Jos perunkirjoitusta ei ole toimitettu, pesänselvittäjä huolehtii myös perunkirjoituksen toimittamisesta.

Pesänselvittäjä ei voi toimittaa perinnönjakoa. Perinnönjakoa varten kuolinpesään on määrättävä pesänjakaja, mikäli jaosta ei päästä sovintoon kuolinpesän osakkaiden kesken ja yksikin kuolinpesän osakkaista näin vaatii. Usein käräjäoikeudelta haetaan yhdellä hakemuksella pesänselvittäjäksi ja -jakajaksi samaa henkilöä.

Myös kuolinpesän tai vainajan velkoja sekä kuolinpesän tai vainajan velasta vastuussa oleva voi tietyin edellytyksin hakea pesänselvittäjän määräämistä käräjäoikeudelta.

Toimistomme lakimiehet toimivat kuolinpesissä pesänselvittäjän ja –jakajan tehtävissä.

KUN TARVITSET OIKEUDELLISTA APUA,
OTA MEIHIN YHTEYTTÄ.

Selvitetään yhdessä, miten voimme auttaa sinua.

SOITA MEILLE

Me kartoitamme tilanteesi. Ensimmäinen yhteydenotto on aina maksuton.

TEEMME TOIMEKSIANTO­SOPIMUKSEN JA RYHDYMME TOIMEEN.

AJAMME ASIASI SINUN ETUSI MUKAAN

Selvitämme aina mahdollisuutesi saada oikeusapua tai
korvausta oikeusturvavakuutuksesta.

PRO LAKI OY

Ajamme asiaasi väsymättä kuin se olisi omamme.

Toimistomme sijaitsee Helsingissä, mutta palvelemme asiakkaitamme monipuolisten etäyhteyksien välityksellä asiakkaan sijainnista riippumatta ympäri Suomea ja maailmanlaajuisesti.

OSOITE

Pohjoinen Hesperiankatu 15 A 4. krs
00260 Helsinki
Näytä kartalla

puh. 040 964 7760
toimisto@prolaki.fi

YHTEISTYÖSSÄ

Lakiasiaintoimisto Pro Laki Oy ei vastaa tämän sivuston sisällön mahdollisista virheistä eikä niistä aiheutuvista välittömistä eikä välillisistä vahingoista.

Tietosuojaseloste